A könyvkivonatok egyik fontos feladata, hogy kivonatolva, „instant”, mint egy leveskockából megkapjuk a könyv lényeges gondolatait.

A másik nagyon fontos előnye egy könyvkivonatnak, hogy ez alapján eldönthetjük, érdemes-e és fontos-e az egész könyvet elolvasnunk. A gyakorlatban az emberek tíz megvásárolt könyvből jó ha négybe kezdenek beleolvasni és ebből is egyet olvasnak végig. A könyvkivonatok megmutatják melyik az az egy, amit valóban el kell olvasnunk.

Honnan szerezzük be a könyveket? A legegyszerűbb közvetlen az Amazon-ról vagy a magyar könyveket mondjuk a Libri-ből megvenni. Az Amazon a saját Kindle formátumát támogatja, amire van PC-n vagy mobilon futó olvasóprogram és a sokféle olcsó Kindle könyvolvasó kapható.

Ha sokat olvasunk – márpedig ez a sikeres és gazdag élet nagy titka, hiszen tudják a mondást: „A szegényeknek nagy TV-jük, a gazdagoknak nagy könyvtáruk van” – akkor mindenképpen érdemes egy jó Kindle könyvolvasót beszerezni. Jelenleg (2023) típustól függően 50-90eFt körüli áron kaphatók a Kindle típusai. Én egyetlen Kindle Paperwhite-ot használok 9(!) éve napi több órát, és kifogástalanul működik. Az epapíros kijelzővel strandon a tűző napon is használható, de szemkímélő háttérvilágítása is van, így elalvás elött is lehet olvasni és nem borítja fel a melatonin termelést, mint a TV vagy a mobil.

Mint többször elmondtam a kivonat tár könyveinek döntő része csak angolul jelent meg eddig. Ezért feltétlen támogatom, hogy mindenki tanuljon meg angolul. Ha nem nagyon tudunk jól, érdemes akkor is erőltetni az olvasást, telepítsünk a Kindle-re angol-magyar szótárat (ezt sok helyen ajándékba adják a Kindle vásárláshoz) és csak a szóra rányomva már jön is a fordítás. Az első könyvön sokat fogunk szenvedni, de egyre könnyebb lesz.

És pár szó a szürke oldalról. Az ekönyvek nagyon sok helyen elérhetők ingyen is. Angolul a legnépszerűbb hely a Library Genesis  magyar könyvek esetében több zárt közösség is van, de szabadon elérhető (némi regisztrációs procedúrával) a Kanadai Magyarok fóruma.

Olvassanak sokat!