dr. Tóth András: Boldogságtechnológia 

6. részlet a megjelenés előtt álló könyvből

 

Boldog tudatalatti 3. – Technológiák

Meditáció 
Imagináció 
Biztonságos hely és más boldogság gyakorlatok 
Mindfulness 
A tudatalattink munkára fogása 
Elalvás 
A szokások rendes és csodálatos megváltoztatása 
A tudatos szokások kialakítása 
Eskü 
Önmagunk szeretése 
Az önszeretet kialakítása 

A szokások rendes és csodálatos megváltoztatása

Mint említettem, a szokások kialakítása, folyamatos lefuttatása a tudatalatti agyunk egyik legfőbb funkciója. Iszonyú sok energiát spórolunk a szokások kialakításával.

A rossz szokások legyőzése és a jó szokások kialakítása 200 éve az önfejlesztő irodalom központi témája – és nem véletlenül. Ez ugyanis alapvetően megszabja az alap működésünket. De nekünk ez ebben a könyvben azért fontos, mert ha boldogságot hozó szokásokat tudunk kialakítani, akkor kevés energiával, „alapjáraton” is képesek vagyunk sokkal boldogabb életet élni.

A szokást sokan hasonlítják a földutakon közlekedő lovaskocsik által kivájt keréknyomokhoz. Minél többször hajt végig egy kocsi ugyanabban a keréknyomban, az út annál mélyebben bevágódik. Minél mélyebben bent halad a kerék a keréknyomban, annál nehezebb kiugrasztani a kocsit és egy új útvonalra állítani.

A szokásokkal – és különösen a rossz szokásokkal – megvan az a baj, hogy nem észleljük. Mivel ezek a tudatalattinkban futnak, ezért tudatosan nem is látunk rájuk. Ha nagyon régi szokásunk van, akkor egyszerűen rá sem látunk, – mint én fiatal koromban, amikor észre sem vettem apám sántaságát – mert hogy kisgyerekkoromtól ez mindig adott volt.

Szokást igazából nem lehet eltörölni. Egy jól berögzött szokás mindig bennünk marad, legfeljebb kerüljük, vagy egy helyettesítő-felülíró másik szokást alakítunk ki. Megdöbbenve hallom, amikor gyógyult alkoholisták úgy nyilatkoznak, hogy ők alkoholisták, csak éppen tizenhét éve nem isznak.

Szokásokat kétféle módon lehet megváltoztatni. Egyrészt van a csodás és van a normális út.

  • A csodás út, ha tudatosan felismerjük a rossz szokásunkat, tervszerűen kialakítunk egy új szokást és azt erővel addig-addig gyakoroljuk, amíg az egy jó szokásunká válik.
  • A rendes út ezzel szemben, ha megnyílik az ég, Isten angyala leszáll és lángpallossal kettévágja a rossz szokásunkat.

Ezen most lehet nevetni, de ez sok szempontból tényleg így van. Az első „csodás” út annyira nehéz, annyi önállóságot, szabadságot és lelki erőt igényel, hogy nagyon kevesen képesek ezen járni. A történelem nagy jellemei ezt az utat taposták, és feltétlenül érdemes követni őket. De attól még ez nehéz út.

A normális út az angyallal, bármilyen hihetetlen, meglepően gyakori. Mindenkinek az életében vannak pillanatok, amikor gyökeresen megváltozik az élete. Megvilágosodik, megérinti a halál, leszáll az angyal. Ilyenkor mindenki kap egy nagy esélyt, hogy alapjaiban megváltoztassa az életét. Amihez például hozzá tartozik, hogy nagyon berögzött szokásaiból is lehetőséget kap kilépni. Tipikusan ilyen az idült alkoholisták kigyógyulása, ez 90%-ban angyali úton történik – nem is gyakori.

Nagyon jó gyakorlat, ha végigvesszük, hogy életünk során melyek voltak ezek a mi életünket az alapjában megváltoztató „angyali” pillanatok.

Néha ezek a saját döntéseink. Vagy legalábbis úgy érezzük. Pontosan előttem van, amikor tizenöt évesen mentem az utcán – még a helyet is pontosan meg tudom mutatni – és ott elhatároztam, hogy fizikus leszek. Ez a döntési pillanat aztán alapvetően meghatározta életem következő 15 évét. De lehet ilyen, amikor elhatározzuk, hogy megházasodunk, alapvető döntéseket hozunk, hivatásra, munkára, lakhelyre.

De vannak külső körülmények általi fordulatok is. Egy baleset, betegség, kívülről jövő váratlan esemény alapjaiban képes az életünket felforgatni. Egy közlekedési balesetben összetörtem magam és hónapokat kellett feküdnöm. Egyáltalán nem volt biztos, hogy fogom tudni rendesen használni a jobb karomat. Mindez egyetlen másodperc alatt történt.

Az ilyen csodálatos pillanatokban lehetőséget kapunk életünk alapvető megváltoztatására és ezzel együtt a nagyon berögzött szokások átalakítására is. Hirtelen egészen más szemszögből látjuk az életünket és ilyenkor rövid időre egy nagyfokú szabadságot kapunk. De ez csak ideiglenes dolog, mert lehetőségünk van váltani, de ki is hagyhatjuk ezt az angyali pillanatot.

Mondok egy példát. Apósom évtizedek óta keményen küzdött és próbált leszokni a dohányzásról. Aztán egyszer csak szívrohamot kapott és bekerült az intenzív osztályra. Felébredt az altatásból és onnan élete végéig egyetlen szál cigit sem szívott. Kapott egy lehetőséget és élt ezzel.

Sokan azt mondják, hogy amikor valami rossz dolog történik velünk, annak sokszor jó következményei vannak. Ahogy idéztem: „Az életben minden ajándék rossz dolgokba van csomagolva, és minél nagyobb egy ajándék, annál keményebb a csomagolása.” Azt hiszem, hogy ez a dolog még ennél is mélyebb. Amikor valami ilyen egész életünket felforgató szörnyűség történik velünk, – baleset, betegség, szakítás, kirúgnak az állásunkból stb. – akkor ilyenkor váratlanul kapunk egy nagyfokú szabadságot. Életünk szekere kirepül a nyomvályúból és dönthetünk, hogy hova, milyen útra essen vissza. Erre mindenki nagyon figyeljen oda, mert ezek ritka alkalmak az életben.

 

Ha érdekli, jegyezze elő, hogy elsőként értesüljön a megjelenéséről!