dr. Tóth András: Boldogságtechnológia 

3. részlet a megjelenés előtt álló könyvből

 

3. fejezet: A boldog tudatalatti 1. – Örömnapló

 • Az agyunk irányba állítása 
 • Örömnapló
 • Egyszerű és könnyű módszer a teljes önpusztításhoz
 • Az Örömnapló a Gulágon
 • Öröméletrajz
 • Az Örömnapló kiterjesztett alkalmazásai
 • Örömnapló örökítése
 • Örömnapló a társaságban
 • Örömnapló a munkában
 • Örömnapló az emberek vezetésében

 

Örömnapló

Ez egy rendkívül egyszerű technológia, tudományosan nagyon jól tesztelt és messze ez az, ami a legnagyobb változást tudja hozni mindenkinek az életében. A lényeg a következő:

Vegyünk egy füzetet, és minden nap (lehetőleg este lefekvés előtt) írjuk le, hogy milyen jó dolog történt velünk a nap során, minek örültünk. Mindegyik tételnél idézzük fel ezt a jó dolgot, éljük át egy kicsit ezt az örömöt érzelmileg. Legalább 10 dolgot szedjünk össze minden nap!

Ez nem egy hagyományos napló, nem a nap eseményeit írjuk le, pláne ne foglalkozzunk a rossz élményekkel.

Amint látható, ez végtelenül egyszerű dolog. A szomorú statisztika, hogy az átlagos könyvolvasók esetén 20 emberből jó, ha 1 alkalmazza a dolgokat, amiről olvas. Ha kicsit is boldogtalan és szeretne boldogabb lenni, ezt az egyetlen dolgot feltétlenül vezesse be! Minden nap csak 10 perc, de feltétlenül megéri.

Az Örömnapló feltalálása volt a pozitív pszichológia legnagyobb eredménye. A vizsgálatok szerint a tényleges gyógyszerfogyasztó depressziósok állapota csak ettől a technikától már 30 nap után annyira javult, hogy 80% feletti arányban el lehetett hagyni a gyógyszereket!

Miért működik ez ennyire? Az életben mindenféle élmény ér bennünket, jók és rosszak, elkeserítők és örömet, boldogságot adók egyaránt. Az Örömnapló kiemeli a jó élményeket, és azokat újra átélve boldoggá teszi a limbikus rendszerünket.

Miért kell este végezni? Az alvás során több minden fontos dolog is történik. Az egyik, hogy a napunk rengeteg élményéből az agyunk első menetben kiszór, azaz elfelejt minden feleslegeset. Mint az első fejezetben említettem, a felejtés sokkal kevésbé működik, ha az adott élmény erős érzelmekhez kötődik. Azzal, hogy felelevenítjük a jó élményeket, és érzelmileg újra átéljük azokat, közöljük az agyunkkal, hogy ezek az emlékek fontosak. Így a rossz élmények törlődnek, a jók pedig megmaradnak, és a limbikus rendszerünk elkezd megtelni boldogsággal. Ettől elmúlik a depresszió, és kezdjük magunkat egyre jobban érezni. Majd beindul egy pozitív spirál: attól, hogy boldogok leszünk, felszabadulnak az energiák, egyre több jó dolgot tudunk megcsinálni és még több pozitív élményhez jutunk, amit megint csak naplózunk és így megőrzünk, és így tovább, és így tovább.

Ahhoz, hogy sok tétel legyen este az Örömnaplónkban, ki kell alakítanunk azt a szokást, hogy amikor napközben valami öröm ér minket, akkor azt rögzítsük magunkban, jegyezzük meg, hogy este emlékezzünk rá.

Egyszerű és könnyű módszer a teljes önpusztításhoz

Hogy mennyire fontos az Örömnapló, gondoljuk meg az ellenkezőjét. Minden nap minden szabad percében gondolkodjunk azon, milyen rossz dolgok történtek ma velünk, ki milyen sérelmet okozott nekünk (nyugodtan ki is találhatunk, de legalábbis feltételezhetünk mindenkiről rosszindulatot, ha nem találunk eleget) és ez alapján fetrengjünk az önsajnálatban, hogy milyen szörnyű az életünk. Akár írásban is feljegyezhetjük mindezt, de legalábbis sokszor ismételjük meg, majd képzeletben játsszuk is le ezeket a sérelmeket, rossz dolgokat újra és újra.

Az eredményt nem nehéz elképzelni: boldogtalanság, pocsék érzések, álmatlanság, depresszió és rengeteg pszichoszomatikus betegség. Ráadásul az emberek úgy fognak kerülni minket, mint egy bélpoklost, mert egy ilyen ember elviselhetetlen. Ami persze további bizonyítékot adhat annak alátámasztására, hogy a világ egy végtelenül pocsék hely.

Az a gond az ezzel a modellel, hogy csak Magyarországon sok százezren élik meg napról-napra ezt a forgatókönyvet. Így nem nehéz a legboldogtalanabb országok között lennünk. Ráadásul a legszomorúbb, hogy ezt ők észre sem veszik!

Az Örömnapló a Gulágon

Olofsson Placid bencés szerzetest 1945-ben koholt politikai vádak alapján 10 év kényszermunkára ítélték a Szovjetunióban, ahol aztán a hírhedt munkatáborba, a Gulagra került. Közel 10 év után szabadult, amit nagyon kevesen éltek volna túl. Évtizedekkel később is előadásokat tartott, hogyan lehetett egy ilyen helyzetet a szélsőséges időjárásban, kevés étellel, napi 12-14 óra kemény fizikai munkával túlélni. Tapasztalatai nekünk is nagyon fontosak.

Az egyik fontos felismerése az volt, hogy a leggyorsabban azok haltak meg, akik képtelenek voltak feldolgozni, hogy ekkora igazságtalanság történt velük. A Gulagra mindenki igazságtalanul került. Aki elmerült az önsajnálatba, az nagyon gyorsan meghalt.

Az okosabbak rövid időn belül szembesültek azzal, hogy ha túl akarják élni ezt, akkor bármilyen hihetetlen, de itt is meg kell találni az örömöt. Ezért elhatározták, hogy örömolimpiát fognak tartani. Minden nap este, amikor visszajöttek a barakkba, mindenki sorban felsorolta, milyen örömei voltak aznap. Aki a legtöbbről tudott beszámolni, ő lett a nap Örömbajnoka.

Placid atya beszámolója szerint egy idő után napi 25-30 öröm alatt nem is lehetett senki sem napi bajnok. Sokak szerint az Örömnaplónál az elvárásom, hogy legalább napi 10 örömet szedjünk össze, nagyon magas. De gondoljunk bele, ha a szovjet Gulag munkatáborban 25-30 örömet össze lehetett szedni, akkor a mi normális hétköznapjainkban mennyivel könnyebben megy ez!

Az örömolimpiás barakkban drasztikusan többen élték túl a kényszermunkát, mint a többiben. Ennek szerintem több oka is volt:

 • Napközben mindenki kereste az örömöket, hogy legyen este miről beszámolni. Így nem a rossz dolgokra koncentráltak és megóvták magukat a halálos önsajnálattól.
 • A közösségben este nem csak a saját örömeiknek örülhettek, de részesültek a többiekéből is. Ez jó közösségi élményt teremtett.
 • Mivel már este volt, utána ezekkel az örömökkel feküdhettek le aludni és bármilyen hihetetlen, boldog álmokat lehetett álmodni.

 

Ha érdekli, jegyezze elő, hogy elsőként értesüljön a megjelenéséről!