Oldal kiválasztása

Miután itt az Önképzőkörben igyekszem nagyon sok remek könyv kivonatát feltenni, röviden el kell mondanom pár dolgot.

Miért jó a könyvkivonat?

Először is egy vallomás: én nagyon szeretem a könyvkivonatokat. Ennek több oka is van. Egyrészt szeretnék nagyon sok tudást összeszedni, és ehhez egyszerűen kevés az időm, hogy minden könyvet végigolvassak. Szégyenszemre be kell vallanom, nehezen olvasok angolul is. Minden gyerekem nyelvzseni, csak én maradtam ilyen…

Másrészt a könyvkivonat olvasás tömény skimming. Ahogy erről a Gyorsolvasás könyvemben részeletesen írtam a skimming, magyarul lefölözésről.

Ennek a lényege, hogy úgy látjuk át, értjük meg a könyvet, olvasnivalót, hogy nem is olvassuk el.

Hogyan lehet leggyorsabban elolvasni egy könyvet? Például úgy, hogy a könyv rövid átnézése után rájövünk, hogy ezt a könyvet nem is kell elolvasnunk. Ezt hívhatjuk előolvasásnak.

Ha ezután úgy döntünk, hogy érdekes a könyv, akkor érdemes az egészet végig gyorsolvasni. Azonban a megfigyelések szerint az esetek döntő részében vagy kiderül, hogy nem is kell elolvasni a könyvet, vagy önmagában a lefölözés elegendő is volt az információszerzéshez. Ha pedig mégis elolvassuk a könyvet, akkor már az előolvasásból felkészültek és motiváltak leszünk – ami önmagában is nagy előny.

Nos, a kivonat elolvasása pont erre való.

Arról nem is beszélve, hogy villoghatunk bármely társaságban, hogy minden divatos könyvet olvastunk és mesélhetünk róluk.

Mikor jó és mikor nem a könyvkivonat?

Igazából a kivonatok olvasásra és készítésére akkor szoktam rá, amikor rájöttem, hogy a némelyik (főként amerikai) szerző elképesztően szószátyár. Apám híres mondása jutott róla eszembe: „Aki tíz mondatban mondja el, amit egyben is lehet, az bármely más gazemberségre is képes!” Ezért gyakran pár oldalon tökéletesen össze lehet foglalni, amit a szerző 200 oldalon keresztül írt le.

Ugyanakkor van ellenpélda. Vannak könyvek, amit nagyon nehéz összefoglalni, lerövidíteni. Ugyanis ezek a könyvek nagyon tömények. Ilyenek például Brian Tracy saját maga írta nagy összefoglaló könyvei (időgazdaságról, menedzsmentról, eladásról, válságról stb.), de a saját könyveim is ilyenek. Van néhány ilyen kivonat is fent, de érezhetően nem az igazi, itt tényleg érdemes és kell a teljes könyvet elolvasni.

Milyen könyvek kivonatait gyűjtöm?

Nyilván nem regényeket. Ezeket meghagyom a középiskolások „Kötelező olvasmányok röviden” gyűjteményeknek.

Alapvetően a célom az önfejlesztő könyvek. Ez egy nagyon széles kör, néhány téma:

  • Pszichológia, azon belül is főleg pozitív pszichológia, ami nem a betegségek leküzdésével foglalkozik, hanem a személyes boldogság megtalálásával
  • Időgazdálkodás, önmenedzselés
  • Pénzügyek
  • Emberi kapcsolatok, társkapcsolatok javítása, kommunikáció fejlesztése
  • Gyereknevelés
  • Vállalkozás, marketing, értékesítési és vezetési ismeretek
  • Egészséges életmód, táplálkozás

És persze ennek a kombinációi, pl: gyerekek pénzügyi nevelése, vagy az értékesítők lelki egyensúlyának megőrzése.

Minőségi figyelmeztetés

A könykivonatok kisebb részét magam írtam, nagyobb része viszont gépi segítséggel készültek. A 2023-as évtől már elérhetőek olyan mesterséges intelligencia alapú rendszerek, amik elég jól kivonatolnak (angolul) aztán vannak végre egészen jól magyarra fordító rendszerek is. Én ezeket használom. Minden kivonatot magam ellenőriztem, de sajnos a gépi rendszerek még néhol nagyon sután dolgoznak, erre külön felhívom a figyelmet. Tudom ez így egy erős kompromisszum, de én nem vagyok perfekcionista, és ha ez nagyon zavar valakit, javaslom vegye meg az eredeti könyveket az Amazon-ról és azokat olvassa.

 

 

 

Elindult a Business Flow internetes piactere minden vállalkozónak. Kiváló hely vevőket szerezni, kapcsolatokat építeni és rengeteg tudáshoz hozzájutni.

Most ingyen regisztrálhat és rögtön fontos ajándékokat is kap!