Szegény vállalkozókat az ág is húzza, úgy kellett a koronavírus járvány, mint púp a hátukra. Sokakkal beszéltem, és mindig a Shrek híres mondása jutott eszembe: „És most jön az a rész, hogy pánikba estek!”

A pánikba esés a legritkább esetben szokott hasznos lenni. Sajnos egyébként más hibát is el lehet ilyenkor követni. Az emberi viselkedés legtipikusabb része a veszteségek feldolgozása, jellemzően 5 lépésben. Ennek első két lépése, amivel nap nap után találkozom:

 1. Tagadás: nem is történt meg, nincs semmi baj. Igazából ilyenkor nem vagyunk hajlandóak szembenézni a veszteségünkkel. Nincs is itt semmi gond, ez egy rövid és átmeneti dolog, és egyébként is fel van fújva az egész, aztán meg minket ez nem is fog érinteni.
 2. Harag: másokat okolunk az egészért. A külföldiek hurcolták be, a kormány nem költött az egészségügyre, túl drasztikus / nem elég drasztikus intézkedések történtek.

Ezek nem jó stratégiák. Pláne nem, ha magunk biztosítjuk a saját megélhetésünket.

Bármilyen vészhelyzet alakul is ki, mindig a hagyományos háromlépéses eljárás az ideális:

 1. Reálisan megnézzük, mi történhet velünk
 2. Meghatározzuk mi az a legrosszabb, ami történhet
 3. Megnézzük, mi mindent tehetünk, hogy a legrosszabbat elkerüljük.

Akkor nézzünk szembe a farkassal – mi a helyzet most. A koronavírus miatt a legrosszabb forgatókönyv a következő:

 • Minden bezárásra kerül, patikán és élelmiszerbolton kívül minden, bezár (majdnem) minden munkahely, iskola, óvoda, egyetem, nyilvános hely, szálláshely, utazási korlátozások kerülnek bevezetésre és nagyjából a többség hosszú időn keresztül ki sem mozdulhat otthonról.
 • Közben a lakosság döntő része apránként elkapja különböző erősséggel a kórt. A teljes lakosság kb. 2-5%-a meghal – főként az öregek. De betegek – gyakran súlyos betegek – minden korosztályban bőven lesznek.
 • Mindez 3-12 hónapon keresztül így marad.

Ennek tükrében nézzük meg, hogyan tudja mindezt átvészelni a mi vállalkozásunk. Jelenleg ugyanis (pár mázlista terület kivételével) a legtöbb területen a túlélésért folyik majd a harc. És nagyon érdemes túlélni. Az előző 2008-as gazdasági válság idején látszott, hogy a cégek jelentős része csődbe ment. Viszont akik nagy áldozatokkal, sok munkával, de túlélték, számukra hatalmas piacok nyíltak meg a válság végével, az ismét hatalmas növekedésű piacokon. Tehát, bármilyen reménytelennek is látszik, érdemes küzdeni!

Másrészt a nagyon jó hír, hogy ez a válság kiszámíthatóan viszonylag hamar véget ér. Ezzel szemben a 2008-as válság igazából 7 évig tartott. És ha még tényleg akár egy évig is elhúzódhat a járvány, utána a túlélőkre hatalmas jutalom vár. Tehát küzdjünk mint a malac a jégen!

Nézzük sorban, mit tehetünk.

1. Nézzük meg alaposan, hogyan érint minket a járvány

2. Készítsünk válság pénzügyi tervet:

 • hogyan változnak a bevételeink
 • hogyan a kiadásaink

3. Nézzük meg, min lehet spórolni!

Szinte minden cég pontosan tudja, mit kellene már régen megtennie, hogy gazdaságosabban működjön. Most ezeket a lépéseket meg kell tenni.

 • a hasznot nem termelő tevékenységek azonnali leállítása
 • raktárkészlet akciós kisöprése
 • ha kell, a dolgozókkal megállapodni a fizetés nélküli szabadságban (Ez nagyon fájdalmas dolog, ennél már csak az rosszabb, ha el kell bocsátani embereket. De ha a vállalkozás túlélése a tét, akkor sajnos a dolgozóknak is meg kell érteniük, hogy így maradhat meg a munkahelyük. Itt programozottan konfliktusok lesznek. De ne felejtsük, a járvány után nagy szükségünk lesz a jó embereinkre, a menetrend szerinti nagy emelkedésben!)
 • Kintlévőségek behajtása, adósság átütemezése, halasztása

Sajnálattal mondom, de ilyenkor vállalkozóként józanul önzőknek kell lennünk. Ugyanis most a túlélés a tét.

4. Keressünk olyan területeket, ami jól fog menni a járvány idején is

Az amerikai közmondás szerint semmi sincs, ami annyira elősegítené az ötleteket, mint ha az ember tudja, hogy másnap reggel felakasztják.

Ezért, bármivel foglalkoztunk is eddig, nézzük meg, mivel foglalkozhatunk, ami járvány kompatibilis. Ilyenek:

 • Online szolgáltatások (online oktatás, tanácsadás, szórakoztatás, stb.)
 • Házhozszállítás, webshopok
 • Egészségmegóvási holmik, szolgáltatások

5. Mutatkozzunk egészségesnek

Amikor a ragadozók megkergetik a gazella csordát furcsa módon a legegészségesebb állatok futás közben hatalmasakat ugranak (szinte pattognak). Ezzel azt jelzik az üldözőknek, őket nem érdemes hajkurászni, mert ők gyorsak, egészségesek és fittek.

Ezért most a járvány alatt nagyon fontos, hogy folyamatosan kommunikáljunk a piacunkkal, vevőinkkel, beszállítóinkkal. Aki csendben van, azt mindenki le fogja írni. És mutatkozzunk ebben a kommunikációban fittnek.

 • alkalmazkodjunk a vevőink felé, találjunk ki akciókat, segítsük és bíztassuk őket, igyekezzünk járvány kompatibilis megoldásokat adni
 • a piac felé legyünk nyitottak, kommunikáljunk jó hangulatba
 • támogassuk a beszállítóinkat, biztassuk őket is

6. A válság egyben lehetőség

Híres példa, hogy a kínai írásjelek közül a válság jele azonos a lehetőség jelével. Most is ebben a percben sok cég olyan megoldásokat talál ki, amiből aztán rengeteget fog keresni. Utólag meg irigyelni fogjuk őket.

A világ most elég gyökeresen átalakul. És (most is) azok élnek túl és erősödnek meg, akik a legjobban tudnak alkalmazkodni.

7. Ok, mit tegyünk?

A fentieken kívül minden válságos helyzetben a legjobb megoldás az összetartás. Első menetben összeraktam egy zárt csoportot, tapasztalatokat, ötleteket megosztani Vállalkozók a járványban címmel. Itt lehet tapasztalatokat, ötleteket megosztani, egymást támogatni.